kuchnia włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu dobre? Na ogół jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest dużo przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, wobec tego zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.